FAQ

Har ni fler skor?

Hittar du inte vad du söker på vår hemsida? Titta gärna på vår huvudsida DansPaRosor.se, där hittar du fler skor. Förutom de skor vi har i lager så har vi också möjlighet att beställa skor ur ett stort sortiment skor från våra leverantörer. Titta gärna på deras hemsidor nedan och om det är något du undrar över, kontakta Sophie. Beställningssortiment:
  • Diamant - skor för herrar och damer med 2-8 cm klack. För salsa, bugg, foxtrot, tango, ballroom, bröllop m.m. Priser fr 900 - 1150 kr.
  • Bleyer - pålitliga tyska skor för bugg och swing, jazz, barndans m.m. Priser från 200 - 1200 kr.
  • Werner Kern och Nueva Epoca - klackskor för tango, salsa, ballroom etc. Kvalitetsskor för dam och herr. Priser från 990 - 1500 kr.
  • Rummos - från Portugal. Tillviker ett brett sortiment av dansskor från buggskor till salsaskor och flamencoskor. För dam och herr. Priser från 750 - 1200 kr.

Hur sköter jag mina skor?

Mocka Vi rekommenderar att du sprayar dina nya mockaskor med impregneringsspray innan du använder dem första gången. Sprayen hittar du i skoaffären/hos skomakaren och är en bra investering. Impregneringen gör att smuts inte fastnar lika lätt på skon och är lättare att borsta bort när det händer. Om dina mockaskor blir smutsiga eller dammiga, borsta dem försiktigt med en mockaborste. Vid envisare fläckar finns det också ett sorts ”suddgummi” att köpa hos välsorterade skomakare som man kan använda för att ”sudda” bort fläcken. Man kan också pröva att försiktigt torka av mockat med en fuktig trasa, men tänk på att mockat ”fäller” om man gnuggar för mycket. Har mockat börjat bli lite blek kan man bättra på färgen genom särskild mockafärg.

Skinn Underhåll skinnet genom att regelbundet smörja in dem med skokräm (utan lösningsmedel) och borsta dem glansiga med en mjuk skoborste. Vill man ha dem extra blanka kan man blanka upp dem med en kasserad nylonstrumpa som sista behandling. Välskötta skor håller sig fina mycket länge!

Sulor Skinn eller mocka är vanligast för dans. Man kan också stöta på plast (som skinn, fast blir inte lika repigt och är därmed glatt längre) eller gummiblandningar i sneakers. Skinn är mycket glatt från början men blir trögare ju mer man använder skorna och ju repigare sulan blir. Med mocka är det tvärt om – sulan blir glattare ju mer den används. Vill man återfå trögheten kan man rugga upp sulan med en sulborste anpassad för ändamålet.

Varför dansskor?

Speciella dansskor används av dansare av många olika anledningar. För det första är de speciellt anpassade för den typ av dans de är gjorda för. Dansskor görs för att hjälpa utövaren att dansa, placera foten rätt under dansen, undvika skador och se snygg ut på dansgolvet!

Dansskon har en yttersula som ger bra glid på dansgolvet. Dansskor tillverkas med en sula som ska ge bra glid på dansgolvet, för att dansaren ska kunna utföra de rörelser dansen kräver och undvika skador. Pivoteringar (vridningar) förekommer i de flesta danser och dessa kan ge stora påfrestningar på knän, vrister och andra leder om friktionen är för stor mellan sko och golv. Även golv kan vara olika tröga, därför görs skorna med olika sulor, men ofta är en sula i mocka eller läder ett bra val. Det finns också andra specialsulor, märket Bleyer har t.ex. utvecklat olika sulor i syntetmaterial som både är tåliga och med ett bra glid.

Dansskon ger foten stöd. Dansskor har ofta en uppbyggd innersula som ger stöd i hålfoten, hälen och/eller framfoten. Ibland kan skorna i stället ha en urtagbar sula för att det ska vara lätt att lägga in en egen specialsula. Om det behövs, är det ofta en bra idé att komplettera med olika inlägg för att förebygga framtida fotproblem efter mycket dansande. T.ex. kan man prova att lägga in en pelott för framfoten för att förebygga försjunkna framfotsvalv.

Dansskor har ett utseende som passar ihop med dansen. Dansskor är ofta designade efter den dans de är gjorda för, skorna är t.ex. ofta gjorda efter det mode som rådde då dansen hade sin storhetstid. För exempelvis lindy hop betyder detta mycket svart/vita skor som var mode på 30-40-talen. Dansskor har också ofta ett speciellt mode, för att passa kläderna som dansarna bär och för att passa dansarens behov av att glänsa lite extra, eller smälta in på dansgolvet.

När är det dags att köpa sina första dansskor? På en gång! Visst kan man testa att dansa med “vanliga” skor, men för att undvika skador, hänga med i de rörelser dina lärare visar och få en större upplevelse av dansen, så finns det ingen anledning att vänta. Mejla eller ring mig gärna för ett samtal om vad för skor du kan behöva!
Lycka till, och hoppas vi ses på dansgolvet! Titta på dansskorna i butiken här.

Har ni skor med urtagbara sulor så jag kan lägga i min egen?

Det finns flera skor i sortimentet som har urtagbara sulor. Ju nättare sko, desto mindre chans för urtagbar sula. Alla sneakers från Rumpf har urtagbara sulor, t.ex. Comfort och Urban:
Rock n' Roll har urtagbar sula:
Teeny och Bleyer buggsko har ingen innersula alls så där är det meningen att en ska kunna lägga i sin egen, frågan är bara då hur stor din sula är? Ibland är formgjutna sulor lite klumpiga och går inte ned i alltför nätta skor.
Hör gärna av dig till mig om du har fler funderingar.

Vad rekommenderar du för skor till nybörjare?

Alla skor på sidan är bra på olika sätt men om du vill ha något att börja med som också passar bra utomhus så kan jag rekommendera Urban sneaker om du vill ha en stadig sko med sportigt utseende, eller Nero sneaker om du vill ha en mjukare sko med delad sula. Vill du ha något snyggare så rekommenderar jag Boogie Star (dam), Bleyer buggskor eller Charleston (herr).